RALPH LEENDERS

Zeggen wat je doet
en doen wat je zegt
sinds 2012

IK WEET HET ZEKER: HIER WIL IK BLIJVEN!’

Kweken en verbouwen heeft Ralph Leenders van huis uit meegekregen. Hij groeide op in het tuinbouwbedrijf en de kwekerij van zijn ouders en nam het bedrijf over. Maar door gezondheidsklachten zegde Ralph het ondernemerschap vaarwel. “Aanmodderen is niet mijn stijl, vandaar,” aldus Ralph die vervolgens voor twee Duitse bouwmarktketens met 320 vestigingen de inkoop en planning van tuinplanten verzorgde.

ZEGGEN WAT JE DOET…

Na zijn Duitse avontuur klopte Ralph bij Legro aan om de Sales Support-afdeling te komen versterken. Met zoveel ervaring was hij van harte welkom natuurlijk! Dat was begin 2012 en in de acht jaren die volgden, ontwikkelde Ralph zich tot een bedreven en gewaarde collega binnen Legro. Alle facetten van de afdeling Sales Support maakte hij zich eigen en door zijn ervaring als ondernemer wist hij als geen ander hoe hij de klanten perfect kon helpen. “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, is hierbij een wijze les – eigenlijk wel voor iedereen binnen Legro,” vindt Ralph.

TOE AAN WAT ANDERS

Toch ontdekte Ralph in 2020 dat hij toe was aan wat anders. Hij besloot Legro te verlaten. Ralph: “Ik wilde graag weer terug naar de kwekerijwereld en ben toen gaan werken als bedrijfsleider bij een vermeerderingsbedrijf van aardbei- en aspergeplanten en onderstammen. Het hele reilen en zeilen lag op mijn bord. Mijn werkgebied betrof omgeving Venray tot Venlo. Dat betekende heel veel autorijden. Schitterend werk! Al snel was ik een uur of twaalf per dag van huis weg en ik nam ook het nodige werk mee naar huis. Dat heb ik een jaar of twee volgehouden, maar eerlijk gezegd ging ik mijn vertrouwde werkomgeving, collega’s, de kantine en mijn eigen regio met de dag meer missen. In 2022 was het genoeg en klopte ik weer bij Legro aan. Ik was van harte welkom gelukkig!”

SAMEN DE SCHOUDERS ERONDER

Met nóg meer ervaring maar bovenal met nog meer passie en enthousiasme keerde Ralph terug bij Legro in zijn vertrouwde functie als Sales Support-medewerker. “En dat beviel me weer prima! Juist door zo’n uitstapje ontdek je pas echt wat een bijzonder bedrijf Legro eigenlijk is. Allereerst zijn de lijnen hier superkort. Als je iets wilt weten of bespreken, staan de deuren altijd open. Het maakt niet uit of je een heftruckschauffeur of een directielid wilt spreken. Ik vind het geweldig om bij een grote internationale organisatie te werken, waar weinig hiërarchie is en de communicatie open is. Hetzelfde geldt voor de gezamenlijke mentaliteit die bij Legro heerst: iedereen wil samen de schouders eronder zetten en het beste resultaat voor klanten neerzetten.”

ONDER EEN SHOVEL

Over de down to earth-instelling van Legro kent Ralph nog een mooie anekdote: “Ik herinner me nog goed dat er een chauffeur met zijn vrachtwagen uit Engeland aankwam om een bestelling op te halen. Een tijdje later zou hij met zijn caravan op vakantie gaan naar Europa. Om kosten te besparen had hij bedacht om zijn caravan in de lege vrachtwagen te plaatsen voor de overtocht naar het vasteland. Of hij de caravan bij Legro kon laten staan om hem een paar weken later op te halen als zijn vakantie begon. Ik vroeg hem om even mee te lopen naar onze directeur om het te overleggen. Na het nodige zoekwerk, zagen we Franc liggen in een overall al sleutelend onder een shovel! Is dat jullie directeur, vroeg de chauffeur mij uiterst verbaasd… Hij kon het zich niet voorstellen, maar was wel blij dat zijn caravan hier mocht staan.”

PLANNING EN TIJDIGE LEVERING

Ralph: “De wil om hard te werken en altijd het beste te leveren aan klanten, dat heeft Legro groot gemaakt. Werken bij Legro, ook als het gaat om Sales Support, vraagt om een pragmatische en flexibele instelling. Inmiddels ken ik zoveel kwekers – grote en kleine, regionaal, nationaal en internationaal – en heb ik zoveel dingen meegemaakt, dat ik goed weet wat ze nodig hebben. Kwekers lijken namelijk allemaal op elkaar. Op dit moment zie je dat de grote kwekers in sneltreinvaart nog groter worden. Voor hen zijn planning en tijdige levering cruciaal omdat anders het hele bedrijf stilvalt. Ook kan door een weersverandering, of bijvoorbeeld stukken aan materieel bij kwekers ineens de gewenste leverdatum veranderen. Daar spelen we zo goed mogelijk op in. Zij zijn afhankelijk van ons, maar wij net zo goed van hen.”

ALTIJD EEN ALTERNATIEF

Als een klant bij Legro een bestelling doet, is het aan Ralph en zijn collega’s om goed te kijken of het juiste is besteld. Ralph: “Wij willen er zeker van zijn dat we precies dat leveren wat klanten nodig hebben. En dat is niet altijd hetzelfde als wat ze bestellen. Als we zeker weten dat dit in orde is, dan stemmen we de productie, planning en aflevering af. We hebben veelvuldig contact, waardoor we klanten heel goed kennen. Dat maakt het werk leuk en zorgt voor wederzijds respect. We proberen altijd tegemoet te komen aan hun wensen, maar we respecteren ook onze interne afspraken en regels. Dat moet wel, anders wordt iedereen gek! Door klanten goed te informeren én afspraken na te komen, is het voor iedereen werkbaar. Een keer ‘nee’ zeggen hoort er ook bij, maar dan geven we altijd een alternatief.”

GROENE LEEFOMGEVING, GEZOND VOEDSEL

Het contact met klanten en collega’s is wat Ralph het leukste vindt in zijn werk. Ralph: “Wat me ook aanspreekt is dat wij met onze producten een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van een groene leefomgeving en gezond voedsel. Elke dag opnieuw gaan we samen met productie, transport en de klant op zoek naar de meest gunstige manier om het beste product op het juiste moment bij de klant te krijgen. Daarbij zie ik ons als het verlengstuk van de kwekerij.”

Scroll naar boven
Home
 1. Sjef & Lisette
 2. Janus & Nicole
 3. Frank & Anton
 4. Ralph
 5. Arjen
 6. Juni
 7. Juli
 8. Augustus
 9. September
 10. Oktober
 11. November
 12. December