ROB VAN DER WOUW

SAMENWERKEN
MET VERTROUWEN
SINDS 2000

‘WIJ LEREN NOG STEEDS VAN ELKAAR’

Jong Fruit voorziet de nationale en internationale markten al jaren van de hoogste kwaliteit aardbeien. In 24 hectaren kassen, verdeeld over vijf locaties in het Brabantse Dongen worden de aardbeien jaarrond geteeld. Dit jaar gaat de productie de drie miljoen kilo overtreffen. In 1990 trad directeur Rob van der Wouw toe tot de maatschap, waaruit Jong Fruit voortkwam. Recent verkocht hij zijn belang aan het Spaanse SurExport. Arian, de jongere halfbroer van Rob, blijft als aandeelhouder deel uitmaken van de directie.

SPRUITEN EN PREI

De historie van Jong Fruit gaat terug tot 1963. Toen startte Piet de Jong samen met zijn vader een bedrijf in de vollegrondse spruiten- en preiteelt. De moeder van Rob hertrouwde met Piet en zo kwam Rob veertig jaar geleden terecht in Dongen en ontdekte hij de wereld van spruiten en prei. Maar Rob zag zichzelf niet succesvol en oud worden in een wereld waarin er fysiek heel veel van je wordt gevraagd. Rob: “Veel te koud en te nat om altijd buiten te moeten werken en zeker geen aanrader voor je rug! Maar in zacht fruit zag ik wel een toekomst! En mijn stiefvader zag dat gelukkig ook wel zitten.”

VAN 6.000 M2 NAAR 24 HECTARE

De visie van Rob bleek een vruchtbare en in 1990 stapte hij met Piet in een maatschap. Uiteindelijk maakten ze 1992 definitief de omslag naar frambozen, bramen en aardbeien. Rob: “We begonnen met een kas van ongeveer zesduizend vierkante meter. In de loop der jaren kochten we een komkommer-, tomaten-, paprika- en bramentuin om vooral aardbeien in te telen. Zo groeiden we uit tot ruim 24 hectaren in 2024, verdeeld over vijf locaties in Dongen. Op één locatie staan ook de verpakkingslijnen, want Jong Fruit levert inmiddels ook direct aan retailers. Onze klanten zijn te vinden in Scandinavië, Engeland, Duitsland, België en Nederland.”

GEEN BRAMEN EN FRAMBOZEN MEER

Nog niet zo heel lang geleden besloot Jong Fruit om te stoppen met de teelt van bramen en frambozen. Rob: “Dat blijkt toch een lastige markt, waarin we onvoldoende continuïteit konden vinden. Vandaar dat we ons volledig zijn gaan richten op aardbeien. We leveren nu jaarrond grote volumes aardbeien van constante, hoge kwaliteit. Dat doen we met een combinatie van eigen kennis, zelf verzamelde data, in-huis ontwikkelde technieken en jarenlange ervaring. Ook maken we al decennialang naar volle tevredenheid gebruik van de kokossubstraten van Legro.”

VASTE CONTACTPERSOON

De relatie met Legro ontstond eind jaren negentig van de vorige eeuw. Rob: “In die tijd werd er nog volop geteeld op veen en turf. Een goede vriend van mij was toen al overtuigd van de kwaliteit van kokos. Hij attendeerde ons op Legro en wij zijn na wat gesprekken en adviezen begin deze eeuw overgestapt op de aardbeikokos van Legro. Dat was een bijzondere tijd, waarin ook veel pioniers actief waren. Er deden veel verhalen de ronde en er werd volop geëxperimenteerd met de kokossubstraten. Ook wij hebben nog eens een uitstapje gemaakt, naar gestoomde kokos volgens mij, maar dat was geen succes. We zijn teruggekeerd naar Legro en nooit meer weggegaan! Sinds dat Dorus Verhoeven begon bij Legro is hij onze vaste contactpersoon.”

GEZAMENLIJKE MENTALITEIT, NORMEN EN WAARDEN

“Legro is een grote onderneming, maar het is een familiebedrijf en dat merk je aan alles, vertelt Rob. “Jong Fruit is ook een familiebedrijf en ik denk dat in onze gezamenlijke mentaliteit, normen en waarden de basis ligt voor onze fijne samenwerking. Iedereen snapt dat niks vanzelf gaat en dat er keihard gewerkt moet worden om alles voor elkaar te krijgen. Zeker als je net als wij zoveel mogelijk in eigen beheer wilt uitvoeren. We moeten dan ook kunnen rekenen op onze leveranciers. Dat snapt Legro als geen ander! Ook als er problemen zijn aan de aanbodzijde, zoals toen het Suezkanaal geblokkeerd was en de internationale aanvoer vastliep, lukt het Legro toch om tot een oplossing te komen. Het is fijn als je zo goed op elkaar kunt vertrouwen.”

LEREN VAN ELKAAR

“Tuinders onderling kunnen nog altijd van elkaar leren,” vervolgt Rob. “Zo weten we dat natuurlijke grondstoffen nooit 100% hetzelfde zijn. Dat kan leiden tot uitdagingen om tot de vertrouwde kwaliteit te komen. In tijden van schaarste heeft Legro nieuwe mixen ontwikkeld, bijvoorbeeld kokos in combinatie met perliet. Hoe uitdagend de omstandigheden ook zijn, Legro komt met een oplossing! En dat doen ze altijd in overleg met ons. Dat vind ik belangrijk, want om het hele proces van opkweek tot oogst onder controle te houden, varen wij graag onze eigen koers. We zijn echte perfectionisten en laten niets aan het toeval over.”

BASIS VOOR VERDERE GROEI

Nu Rob zijn belang in Jong Fruit heeft overgedragen aan SurExport, is hij langzaamaan begonnen met het overdragen van zijn taken op het gebied van o.a. algemene zaken, vergunningen, energie en teelttechniek. De komende jaren verwacht hij nog intensief betrokken te blijven bij Jong Fruit. Rob: “Ik kijk met veel vertrouwen naar de toekomst van het bedrijf. De komende jaren zetten we alles goed op de rails en zorgen we voor een stevige structuur, die de basis gaat vormen voor verdere groei. Die ambities zijn er namelijk volop bij SurExport en ook bij Arian. Dat vind ik prachtig!”

Scroll naar boven