Janus & Nicole

Familie binnen
een familiebedrijf
sinds 1984

VADER EN DOCHTER UIT TRUCKERSFAMILIE SAMEN AL 55 JAAR BIJ LEGRO

De diesel stroomt nog net niet door zijn aderen, maar echt uit te sluiten is het niet. Chauffeur Janus Vogels (69) uit Liessel, te herkennen aan de rode zakdoek om z’n nek. Sinds 1984 rijdt hij met veel plezier en passie voor Legro. Passie voor zijn werk, het bedrijf en vooral voor zijn Scania. Een passie die hij deelt met dochter Nicole, die ook al vijftien jaar bij Legro werkt. Destijds begonnen, hoe kan het ook anders, op de transportdivisie.

KIND AAN HUIS

Janus is inmiddels 69 jaar. Gepensioneerd, maar nog altijd twintig uur per week actief voor Legro. “Ik kan mijn werk en de contacten echt niet missen en veel van die mensen mij ook niet,” vertelt Janus. “Je bouwt heel wat op en na veertig jaar ben ik kind aan huis. Ik weet nog goed dat ik voor Legro koos in 1984. Dertig was ik en ik reed al meerdere jaren met groente door heel Europa. België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk… ik kwam overal en vond het prachtig. Maar mijn vrouw Els en ik wilden graag kinderen en dat ging niet zo goed samen als je de hele week in het buitenland zit. Daarom solliciteerde ik bij Legro in Asten, zodat ik ’s nachts weer lekker thuis kon slapen!”

BESMET MET HET TRUCKERSVIRUS

De kinderen werden geboren in huize Vogels: dochter Suzanne en tweeling Frank en Nicole. Janus: “Prachtig, zeker omdat het hele gezin besmet is geraakt met het truckersvirus. Frank is ook chauffeur geweest en Suzanne heeft twee jaar geleden haar groot rijbewijs gehaald. Nicole rijdt niet zelf, maar is net zo gek van de truckerswereld. En niet te vergeten mijn vrouw Els. Dankzij haar kan ik dit mooie bestaan leiden, zij heeft dus eigenlijk net zoveel kilometers gemaakt als ik. Zij vond bijna alles goed en dat maakte voor mij veel mogelijk. Zo ben ik heel actief voor Truckshow Liessel en heb ik zelf een Scania V8 gekocht, gewoon uit liefhebberij. Heerlijk om aan te klussen. Er zitten al honderden uren in en hij wordt alleen maar mooier!”

DRIE WEKEN BUIKPIJN

Die V8 motor, daar is Janus aan verslingerd: “Ik weet nog goed dat ik op de Scania V8 mocht rijden toen ik bij Legro begon. Dat geluid is zo mooi, krijg ik nog steeds kippenvel van. Toen mijn combinatie een jaar of acht geleden werd vervangen door een Scania zescilinder, heb ik daar zeker drie weken buikpijn van gehad. De voorliefde voor combi’s zit diep. Tegelijk snap ik het ook wel, want de kosten zijn gewoon heel belangrijk geworden. En naast de aanschaf en het onderhoud is het verbruik van een V8 motor een stuk hoger natuurlijk. Maar afscheid nemen deed me wel pijn.”

25 BAKKEN BIER

Janus reed jarenlang heel Nederland en België door met zijn Scania en bouwde mooie contacten op. Janus: “Ik kwam overal en heb zoveel mensen ontmoet, waar ook vriendschappen uit voort kwamen. Sommige klanten of leveranciers vragen, eisen zelfs, dat als Legro komt laden of lossen, dat ze mij zien. Ik ben al op vele verjaardagen uitgenodigd, vele feestjes meegemaakt, kreeg 25 bakken bier van een Belgische relatie voor mijn 25-jarige jubileum en kon altijd op hulp rekenen als het nodig was. Het was echt een bijzondere tijd. Ik zou me geen beter bedrijf voor kunnen stellen om voor te werken. De Swinkels-familie, dat zijn gewoon fijne mensen. Ik kan met ze lezen en schrijven en we hebben nooit problemen gehad. Altijd eerlijk zijn en je werk doen, dan loopt alles prima.”

BAND MET DE FAMILIE

“Daar ben ik het helemaal mee eens,” sluit dochter Nicole aan. “Maar ja, als je elkaar zo goed kent dan ligt er een hele goede basis. Mijn leidinggevende Henk van destijds, kwam al bij ons thuis voordat ik geboren werd. Hij heeft mij als baby nog in z’n armen gehad. Door de jaren heen hebben we als gezin echt een band opgebouwd met de familie Swinkels. Ik was eigenlijk al aangenomen hier, voordat ik had gesolliciteerd. “Ik weet uit welk nest je komt”, werd er gezegd. Fijn dat er zoveel onderling vertrouwen is! Dat zorgt ook voor een goede werksfeer, die ik niet zou willen missen. Of ik ook de veertig jaar ga halen bij Legro? Dat weet ik nu nog niet natuurlijk, maar het zou me niets verbazen.”

ECHTE MANNENWERELD

Toen Nicole destijds op de transportdivisie begon, startte ze in een echte mannenwereld. Nicole: “Dat klopt, maar ik vond het heerlijk want ik functioneer er prima in. Ik ben er dan ook echt mee opgegroeid. Als je in onze fotoalbums kijkt, zie je mij heel vaak bij of in een truck op de foto. Voordat ik hier begon, werkte mijn zus hier ook nog. Zij heeft mij ingewerkt en me alles geleerd over de administratie rondom transport. En ik vond het leuk natuurlijk dat ik ons pap hier ook regelmatig tegenkwam. Ik kende alle kentekens uit mijn hoofd en als ik zijn Scania V8 aan hoorde komen, wist ik dat hij in de buurt was!”

BIJ DE INBOEDEL

Inmiddels is er wel het een en ander veranderd. Toen Janus begon, reed Legro met vier trucks, inmiddels met meer dan veertig. En door verschillende herstructureringen werkt Nicole nu samen met een mooi team van collega’s op de afdeling Finance voor alle Legro bv’s. Nicole: “Het is flink gegroeid en veranderd inderdaad, ook door automatisering. Maar ik heb het nog steeds erg naar mijn zin. Ik doe nu ook bankzaken en betalingen en eigenlijk is geen dag hetzelfde. Onze afdeling biedt volop afwisselend werk en dat houdt het leuk. Het blijft bijzonder natuurlijk om elkaar nog altijd tegen te komen op het werk. Ja, wij horen echt bij de inboedel! Het lijkt me zo gek als ons pap hier ooit niet meer werkt.”

GEEN HIËRARCHIE

Maar ook dan zal het nog vaak over Legro gaan, wanneer Janus en Nicole elkaar zien. “Dat is nu ook zo,” vertelt ze. “En dat is prima, want Legro is een belangrijk deel van ons leven. Als je zo lang hier werkt, moet het wel een goed bedrijf zijn toch! Wat wij vooral fijn vinden is dat het een toegankelijke no-nonsens onderneming is met veel oog voor de mens. Er wordt goed naar je geluisterd en de deuren staan altijd open. Geen hiërarchie, maar gewoon collega’s – ook als iemand een leidinggevende functie heeft. Wat ik ook mooi vind, is dat ik veel vrijheid krijg in mijn werk. En dat heeft natuurlijk alles met vertrouwen te maken.”

Scroll naar boven