Anton & Frank

Van vertrouwensband
tot transportband
sinds 1993

‘NET ZO DOWN TO EARTH ALS WIJ’

Het succes van 100 jaar Legro is aan veel aspecten toe te schrijven. Niet in de laatste plaats dragen leveranciers hun steentje bij. En net als bij medewerkers en klanten hecht Legro ook bij leveranciers aan langdurige samenwerking en partnerships. Door in elkaar te investeren en wederzijds respect op te bouwen kunnen beiden partijen succesvol zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de decennialange relatie van Legro met Konings Transportbanden.

ALLES IN EIGEN HUIS

Konings Transportbanden legt zich al meer dan 30 jaar toe op de productie en levering van transportbanden en toebehoren. Elke dag werken zo’n twintig ervaren medewerkers aan het ontwerpen, fabriceren en monteren van producten, die over de hele wereld worden gebruikt in de agro en industrie. De fabriek van Konings is gevestigd op het industrieterrein aan de Kanaaldijk in Nederweert. Hier vinden alle werkzaamheden – van engineering tot montage – in eigen huis plaats. Operationeel directeur Frank Stultiens en commercieel manager Anton Teunissen, die verantwoordelijk is voor calculatie en sales, zijn er maar wat trots op samen!

ALLES ZELF ONTDEKKEN

Anton is al 33 jaar verbonden aan Konings. Hij begon ooit als technisch medewerker bij Konings Aandrijftechniek. Anton: “Ik kan me nog goed herinneren dat we na een aantal jaar besloten om zelf transportbanden te gaan maken voor de industrie in plaats van ze in te kopen. We begonnen heel klein in een zelfgebouwde hal van zo’n 100 vierkante meter. Hier werd de basis gelegd voor Konings Transportbanden. Ik deed verkoop, calculatie en montage; eigenlijk alles dus en we moesten ook alles zelf ontdekken. Dat kon toen nog allemaal. Na anderhalf jaar al verhuisden we naar een nieuwe hal van 600 vierkante meter. Dat was nodig ook, want we groeiden snel en we hadden bovenloopkranen nodig om de transportbandframes te kunnen verplaatsen. Tot die tijd deden we dat nog met de hand! Dat zou nu ondenkbaar zijn!”

OP ZOEK NAAR ONDERDELEN

In de begintijd van Konings Transportbanden en ook ruim daarvoor al bij Konings Aandrijftechniek, waren er volop contacten met Legro, vooral in de persoon van Sjef Swinkels. Anton: “Sjef liep regelmatig bij ons binnen als hij op zoek was naar onderdelen voor reparaties aan zijn machinepark. Toen hij zag dat wij transportbanden maakten, bestelde hij er al snel twee. Onze transportbanden nummer 2 en 3 waren dan ook voor Legro. Zo werd de basis gelegd voor wat uitgroeide tot een zeer vruchtbare samenwerking tussen Konings en Legro. Ons bedrijf groeide gestaag door, we ontdekten nieuwe markten en na drie jaar vertrokken we naar Weert. Hier betrokken we een hal van 1.000 vierkante meter en na een jaar kregen we er nog eens 1.000 vierkante meter bij. Inmiddels hebben we een prachtige productielocatie van in totaal zo’n 4.000 vierkante meter in Nederweert.”

NIET LULLEN, MAAR POETSEN

Met de groei van Konings Transportbanden werd natuurlijk ook het personeelsbestand flink uitgebreid. Inmiddels werken er zo’n twintig ervaren vakmensen onder de bezielende leiding van algemeen directeur Erik Konings en operationeel directeur en mede-eigenaar Frank Stultiens. Frank: “Ik ben hier begonnen als zaterdagmedewerker. Dat beviel me uitstekend en ik ben er echt helemaal ingegroeid. Zeven jaar geleden ben ik gestart op het bedrijfsbureau. Toen ik drie jaar geleden door de huidige eigenaar Erik Konings werd gevraagd om me in te kopen om op termijn het bedrijf gedeeltelijk over te nemen, heb ik niet lang getwijfeld. Als operationeel directeur houd ik me met diverse zaken bezig, zoals de bedrijfsstrategie, de operationele gang van zaken en sales-ondersteuning. Eigenlijk is geen dag hetzelfde voor mij. Onze kracht is vooral dat de lijnen hier kort zijn. Directe communicatie dus en net als bij Legro geldt het motto ‘niet lullen, maar poetsen’.”

DUITSLAND EN LETLAND

Hoewel Anton en Frank bekende gezichten zijn voor Legro, hebben ook de andere medewerkers van Konings goede banden met Legro. Frank: “Dat kan natuurlijk ook niet anders, door de lange relatie die al bestaat tussen de twee bedrijven. Onze mensen weten heel goed wat Legro nodig heeft en hoe daar de hazen lopen. Niet alleen in Helmond en Asten, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland en Letland. Ook daar hebben we met een team gewerkt aan de levering van transportbanden, sterrenzeven en beladingsbunkers. Het is altijd weer een uitdaging om op de meest uitlopende locaties een passende oplossing uit te tekenen, te leveren en te installeren.”

TER PLEKKE PASSEND GEMAAKT

De groei van Konings Transportbanden is volgens Anton vooral een gevolg van de veranderingen in de markt. Anton: “Vroeger was alles minder complex. We maakten transportbanden voor Legro en ter plekke maakten we ze passend. Projecten zijn tegenwoordig omvangrijker en de engineering moet vooraf helemaal uitgedacht worden. Op dit moment werken we met zo’n twintig constructievarianten in diverse breedtes. Veel meer dan vroeger en dat maakt een professionele aanpak noodzakelijk. Gelukkig beschikken we over een goed team van vakmensen om alle aanvragen succesvol te kunnen leveren. Ook die van Legro! Het mooie vind ik dat we hier nog steeds banden zien draaien die wij ruim twintig jaar geleden hebben gemaakt. Dat is veelzeggend toch!”

STEVIGE BASIS

De basis van de succesvolle samenwerking tussen Konings en Legro wordt volgens Anton en Frank vooral gevormd door dezelfde mentaliteit van de mensen. “We staan gewoon voor elkaar klaar, wat er ook gebeurt. We spreken dezelfde taal, zijn zeer open en toegankelijk en beslissingen nemen we doorgaans snel. We kunnen gewoon van elkaar op aan en we maken gebruik van elkaars kennis en kwaliteiten, op elk niveau. Dat zorgt voor een heel stevige basis, ook voor de toekomst wat ons betreft!”

Scroll naar boven