ARJEN STOUTEN

Gelijkgestemd
ondernemen
sinds 2014

‘WIJ GELOVEN IN TRAGE GROEI’

Arjen Stouten is de derde generatie in het Zeeuwse familiebedrijf Huyskweker Stouten. Samen met zijn vader, broer, partners en een medewerker runnen ze de goedlopende kwekerij in Oosterland. Ook opa Bram is ondanks zijn 74 jaar nog dagelijks in de kwekerij aanwezig. In 2014 sloot Stouten zich aan bij de Huyskweker Groep, een formule van professionele kwekers van voornamelijk zomerbloeiers in potten en bakken. Sinds die tijd is Huyskweker Stouten ook klant van Legro.

MOOIE GESPREKKEN EN ZEEUWSE BOLUSSEN

Voordat Stouten zich aansloot bij de Huyskweker Groep, was Legro al leverancier van deze enthousiaste groep van ondernemers. Verkoper Henk Berendsen van Legro legde het contact en eind 2013 kwam het tot een eerste afspraak. Arjen: “De klik was er meteen en toen wij in 2014 toetraden tot de Huyskweker Groep zijn we daadwerkelijk klant geworden bij Legro. Tot de dag van vandaag is Henk nog altijd onze contactpersoon. We zien hem een paar keer per jaar hier in Zeeland en dan hebben we altijd mooie gesprekken onder het genot van koffie en Zeeuwse bolussen. Legro luistert goed naar onze wensen en helpt om onze ambities waar te maken.”

SPECIALE BLOEMBAKKEN EN HANGPOTTEN

Huyskweker Stouten kweekt en maakt zomergoed voor hangpotten en bloembakken voor particulieren. Naast de kwekerij is een winkel gevestigd waar de planten worden verkocht aan klanten uit de wijde regio. Arjen: “Een belangrijk onderdeel van het Huyskweker-concept bestaat uit speciale balkon- en terrasbakken en hangpotten. Dankzij deze bakken en potten kunnen onze klanten eenvoudig het hele seizoen genieten van de mooiste bloemen. Een slim waterreservoir zorgt ervoor dat de planten precies zoveel water opnemen als ze nodig hebben voor een weelderige bloei. Naast zomergoed kweken we planten die goed kunnen overwinteren, zodat de bakken ook tijdens de winter gevuld kunnen worden.”

DEZELFDE WAARDEN

Dat de relatie tussen Huyskweker Stouten en Legro zo goed is, verbaast Arjen niet. “We hebben dezelfde waarden als het om ondernemen en samenwerken gaat,” vertelt hij. “Net als Legro kijken wij vooral naar de lange termijn en zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren. Ik denk dat dat eigen is aan familiebedrijven. Zo wachten wij over het algemeen niet af, maar kijken we steeds naar de toekomst en proberen we te anticiperen op wat er gaat komen. Samen met Legro kijken we naar productontwikkeling en denken we na over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor een toekomstbestendige teelt. Wij zijn daar best perfectionistisch in en we geloven in trage groei. Zo willen we onze planten niet zo snel mogelijk groot laten groeien, maar vooral eerst wortels laten ontwikkelen. Dat maakt de planten sterker en ze zullen uiteindelijk ook veel mooier bloeien.”

TOEKOMSTBESTENDIG TELEN

“Toekomstbestendig telen betekent voor ons zo min mogelijk stoken,” gaat Arjen verder. “Dat scheelt niet alleen in de kosten, het is ook beter met het oog op het beperken van de uitstoot. Verder spuiten wij zo min mogelijk. We beperken de groei en de overlast van insecten op biologische wijze, waarmee we de wortelgroei en de bloei stimuleren. Wij zijn een van de eersten hier in de wijde regio die op deze wijze te werk gaat. Dat is niet altijd eenvoudig trouwens, want er is nog maar weinig kennis beschikbaar op dit gebied. Maar wij geloven in een duurzame aanpak en ook onze klanten zijn er blij mee, dus we gaan er zeker mee door.”

ACTIEVERE PLANTEN, VROEGERE BLOEI

Legro ontwikkelde samen met Stouten een eigen substraat, waarop geteeld wordt. Arjen: “Het is mooi om te zien dat Legro echt met ons meedenkt en speciaal voor ons een substraat heeft samengesteld, dat minder veen bevat. Dit substraat zorgt ervoor dat onze planten veel langer meegaan en actiever blijven. We zien dit ook in de opkweek; de planten zijn actiever en laten een vroegere bloei zien. Legro levert ook de Huyskweker kwekerspotgrond in zakken van 20 en 40 liter. Daarnaast verkopen we ook een aantal producten van de Legro consumentenlijn aan onze eigen klanten. En wat ons betreft blijft dat zo. Net als wij zet Legro maximaal in op kwaliteit. Bovendien zijn ze als leverancier erg flexibel. Als ik bel wanneer een levering een dag eerder of later moet plaatsvinden, is dat vrijwel nooit een probleem.”

IN 100 JAAR WEINIG VERANDERD

Arjen ziet de toekomst van de kwekerij met vertrouwen tegemoet. Arjen: “We hebben alle vertrouwen in het Huyskweker-concept in combinatie met onze focus op kwaliteit en consumenten. Natuurlijk blijven we altijd vooruitkijken. Zo nodigen we elk jaar in december Henk, een agronomist van Haifa, en een bioloog uit om samen terug te kijken op het seizoen en onze gedachten te delen over de nabije toekomst, bijvoorbeeld over de optimale substraatsamenstelling en bemesting. Dat is altijd weer een gezellige en waardevolle sessie! En verder heb ik hier nog de aantekeningen van mijn overgrootvader, die altijd het weer en de neerslag bijhield. Die gaan wel 100 jaar terug en het bijzondere is dat er eigenlijk maar weinig is veranderd!”

Scroll naar boven
Home
 1. Sjef & Lisette
 2. Janus & Nicole
 3. Frank & Anton
 4. Ralph
 5. Arjen
 6. Juni
 7. Juli
 8. Augustus
 9. September
 10. Oktober
 11. November
 12. December